bezpečný domov pro děti


Koupelna
V koupelně musíme dávat pozor zejména na to, aby dítě nedosáhlo na jakékoliv chemické přípravky. V domácnosti s malými dětmi se určitě vyplatí namontovat uzamykatelnou skříňku, do které můžeme uložit také všechna léčiva. V případě, že už pro další skříňku nenajdete místo, ukliďte všechny nebezpečné „pochoutky“ vysoko na police, klidně až pod strop koupelny. Kromě toho nezapomínejte, že i v koupelně jsou ostré předměty jako třeba nůžky na nehty. Samozřejmě, nenechávejte bez dozoru plně napuštěnou vanu, stejně jako elektrické spotřebiče připojené do zásuvky. Dno vany by mělo být opatřeno protiskluzovou podložkou, baterie by zase měly mít vnitřní pojistku proti opaření.


Kuchyně
Téměř všechny činnosti, které v kuchyni vykonáváme, mohou znamenat riziko pro dítě. Manipulujeme s horkou vodou, krájíme pokud možno ostrými noži a zvykli jsme si používat nesmírně užitečné, nicméně pro děti nebezpečné spotřebiče.  Dalšími nebezpečnými předměty jsou vařiče, trouby, nože, igelitové sáčky ale také čisticí prostředky. Z bezpečnostního pohledu jsou proto neocenitelnými pomocníky různé pojistky proti otevírání a zaklapnutí zásuvek či dvířek. Dobrou zprávou je, že návrháři kuchyňských linek už s přítomností dítěte naštěstí počítají. Takzvané bezpečné linky mají kromě blokovaných dvířek a zásuvek také speciální držáky, které chrání ostré čepele nožů. Dětskými pojistkami bychom měli opatřit také všechny elektrické spotřebiče, na které děti dosáhnou. U trouby jsou důležitá speciálně upravená dvířka, navíc okolo ní můžeme umístit ohrádku, která dítěti zabrání do rizikového prostoru vstoupit. Další hrozbou může být i odpadkový koš, respektive jeho obsah. A protože v kuchyni se častěji než jinde větrá, nebude od věci vybavit se bezpečnostní zarážkou oken.


Obývací pokoj
Díky tomu, že si malé děti často hrají na zemi, měli byste z jejich dosahu odstranit veškeré kabely od počítače, televize, telefonu, ostré rohy, které mají např. moderní židle atp. Nejen v obýváku je rozumné všechny volné zásuvky opatřit záslepkami a opět využijeme i chrániče na rohy nábytku. Nábytek, který se může vahou rozdováděného dítěte převrátit, připevněte ke zdi napevno. Poctila vás některá z kamarádek svojí návštěvou? Je skvělé, že si můžete popovídat, ale nepolevujte s ostřížím dohledem ani teď. Dávejte pozor na horké nápoje na stole a pamatujte také na to, že ubrus by ze zjevného důvodu neměl přesahovat okraj stolu. Pokud je místnost v patře, opatřete schody zábranou případně protiskluzovými páskami. V noci byste měli mít v celém bytě orientační lampičky.

Dětský pokoj
Základem každého pokojíčku je pevná polohovací postýlka se zaoblenými hranami, kvalitní matrací a postranním hrazením. Vzdálenost mezi příčkami u postranního hrazení musí být minimálně 2cm, aby mezi ně dítě nemohlo vklínit hlavu ani končetinu. Pokud má postýlka polohovatelné postranice, zajistíme je tak, aby s nimi dítě nemohlo manipulovat. Matrace pak musí přiléhat ke všem stranám postýlky, abychom vyloučili existenci nebezpečných mezer. Pokoj, který je určen pro ty nejmenší se neobejde bez přebalovacího pultu. Jeho roli může plnit i stabilní komoda nebo police se speciálně upravenou vrchní deskou. Přebalovací místo musí být vždy mimo dosah věcí, které mohou na dítě spadnout. V neposlední řadě také budete muset zvážit, jakým způsobem vymalujete. Malé děti rády všechno ochutnávají, proto i podlahová krytina nebo barvy na stěnách musí být zcela zdravotně nezávadné. Berte ohled i na to, že se z vaší malé radosti může vyklubat zdatný umělec a svou novou schopnost předvede zejména na nově vymalované zdi.



Zdroj: living.cz
WebDesign grafické studio PEOPLEART
tvorba www stránek a webdesign
reklamní grafika




chromové a nerezové autodoplňky pro tuning, tuningové autodíly chrom a nerez

PARTNERSKÉ WEBY    I    ZPĚTNÉ ODKAZY    I    PARTNERSKÉ ČLÁNKY    I    01 I 02 I 03 I 04 I 05 I 06 I 07