užitečné tipy pro interiér - podlahy

Užitečné tipy pro interiér

Barvy do značné míry určují náladu Vašeho interiéru. Je důležité vybrat si správnou barevnou kombinaci. Barvy, světlo a prostor se do velké míry navzájem ovlivňují. Barvy podlahy, stropu a stěn mají zásadní optický dopad na to, jak vnímáte prostor. Můžete zařídit, že se místnost bude zdát větší, menší, širší, užší, hlubší, vyšší, světlejší a teplejší.

Jaké barvy na podlahu?

Vyberte si konkrétní podlahu nejen z praktických důvodů, ale i proto, že se Vám líbí konkrétní barva. Při výběru barvy podlahy byste měli vzít v úvahu požadovaný konečný výsledek a vliv ostatních stávajících či plánovaných barevných prvků na interiér. Výsledek této kombinace je víc než pouhý součet jednotlivých prvků. Jako by celý prostor získal novou identitu. Každá místnost je jiná a vyžaduje konkrétní přístup v závislosti na požadovaném konečném výsledku.

 

Účinek kombinace barev podlahy, stropu a stěn.

 

Tmavá podlaha se světlými stěnami a stropem místnost rozšiřuje.

 

 

Tmavá podlaha s tmavým stropem místnost rozšiřuje a snižuje.

 

 

Tmavé stěny se světlou podlahou a stropem zvýrazňují horizontální linie.

 

 

Světlá podlaha, strop a zadní stěna: Prostor je užší, hlubší a vyšší.

 

 

Tmavá zadní stěna a světlé boční stěny a podlaha snižují hloubku prostoru.

 

 

Světlý strop, tmavá podlaha a tmavé stěny vytvářejí suterénní efekt (světlo pouze nad Vámi).

 

 

Světlá podlaha, světlá zadní stěna, tmavé boční stěny a tmavý strop vytvářejí tunelový efekt.

 

 

Jestliže mají všechny prostory stejnou tmavou barvu, ztrácejí svůj tvar.

 

 

V místnosti se světlou podlahou a světlými stěnami vzniká dojem prostornosti. Příliš mnoho světlých barev ji činí chladnou a neosobní.

 

 

Všeobecné tipy

a) Jaká barva na podlahu: světlá versus tmavá

Světlé barvy místnost zvětšují a tmavé barvy místnost opticky zmenšují. To se ví všeobecně, ale jaký účinek má podlaha?

Světlé podlahy:
Pokud máte tmavý prostor, který chcete trochu rozjasnit, měli byste si vybrat světlou podlahu. Světlé podlahy odrážejí světlo. Tím se místnost prosvětlí a opticky se zvětší. Světlé barvy jsou symbolem čistoty a klidu a dávají místnosti nadčasovost. V kombinaci se studenými barvami stěn můžete dosáhnout střízlivého účinku. Ale nepřehánějte to: Na severu i na západě platí následující: Čím bledší podlaha, tím chladnější atmosféra. Tmavý nábytek a světlá dřevěná podlaha se velmi dobře doplňují a vytvářejí překvapující účinek. Kromě toho světlé barvy lze velmi dobře kombinovat se širokou paletou jiných barev.

Tmavé podlahy:
Tmavé podlahy jsou ideálním výchozím bodem k tvorbě kontrastů. Lze je dokonale spojovat se stěnami ve světlých barvách nebo s jinými tmavými barvami, které se používají ke zvýraznění a k doplňkům. Vyhněte se intenzivní bílé a zvolte odstín bílé, jako je bělavá nebo bílá se slabým nádechem jiné barvy. Věci můžete oživit přidáním barevných doplňků do interiéru. Příliš mnoho tmavých barev může nakonec působit ponuře s menším množstvím světla a nedostatkem atmosféry.

b) Jak dosáhnout prostorového účinku?

Prostorového účinku lze dosáhnout kombinací střízlivé a světlé podlahy se světlými stěnami. Čím budou barvy světlejší a studenější, tím se místnost bude zdát větší. Tmavé a teplé barvy činí místnost menší a útulnější.

V perspektivním rozpětí Quick-Step® si můžete zvolit mezi drážkami tvaru V na dlouhých stranách nebo na dlouhých i krátkých stranách zároveň. Pro optické rozšíření místnosti doporučujeme podlahy s drážkami ve tvaru V na dlouhých stranách. Tím se v místnosti vytvoří pocit hloubky. Pokládejte drážky ve tvaru V ve směru světla, aby se tento efekt zvýraznil.

Řada podlah Elegance je ideální, pokud chcete místnost opticky zvětšit. Řada podlah Elegance má úzká prkna ve třech různých délkách. To Vám umožní vytvořit pocit větší prostornosti, než kdybyste si vybrali širší prkna pouze s jedinou délkou.

Barevná kombinace s ochrannými lištami je také důležitá. Podlaha se zdá být větší, když lišty mají stejnou barvu jako podlaha. Platí to i opačně: Podlaha vypadá menší, když lišty mají stejnou barvu jako stěny

.

c) Kombinování barev nábytku a podlahy

Dbejte na to, aby barva Vaší podlahy byla buď o dva odstíny světlejší, nebo mnohem tmavší než barva nábytku. Podlaha a nábytek ve stejné barvě a druhu dřeva jsou možné pouze v případě, že máte mezi nimi koberec v odlišné kontrastní barvě.

Podlahu v neutrální barvě, například přírodní lakovaný dub, byste se neměli obávat kombinovat s nábytkem vyrobeným z velmi tmavého dřeva, například z wenge nebo ořechu. Světlý nábytek nalakovaný na bílo bude rovněž vypadat velmi přitažlivě.

Nábytek ze světlého dřeva ve spojení s bledými stěnami a světlou podlahou vytváří doma klidné prostředí. Je to bezpečný přístup, ale může to skončit mdlým interiérem. Příliš mnoho stejných odstínů může být monotónní.

d) Jakou náladu vytváří konkrétní barva podlahy?

Podlahy s nažloutlou béžovou barvou.
Nažloutlé, béžové barvy jsou teplé, útulné a působí optimistickým dojmem. Podlahy s dekorem dubu, buku nebo javoru mohou tmavou místnost zateplit.

Podlahy s načervenalou oranžovou barvou
Tyto podlahy vyvolávají v místnosti velmi teplý pocit. Tato barva se často kombinuje se žlutými zvýrazňujícími prvky.

Hnědé podlahy
Hnědý odstín, zejména u podlah, vyjadřuje naše spojení s půdou. V porovnání se stěnami musí vždy zůstat v pozadí. Hnědá se skládá z několika dalších barev, což znamená, že ji lze kombinovat s mnoha dalšími barvami. Hnědá barva není mdlá; je univerzální a hodí se do mnoha různých interiérů za předpokladu, že do místnosti proniká dostatek světla, aby hnědou barvu vyzdvihlo do popředí. V některých interiérech se kombinují komplementární barvy pro podlahu a stěny s úmyslem dosáhnout kontrastu. V jiných situacích se dává přednost kombinaci tón na tón. Tón na tón znamená, že se kombinují odstíny stejné barvy, ale v tmavším a světlejším provedení. Lze tím vytvořit velmi harmonické a klidné efekty, může to však přejít do monotónnosti.

e) Jak kombinovat jasné podlahy se stěnami a nábytkem?

Tropická dřeva dávají velmi teplé podlahy. Například Quick-Step merbau, afzélia doussie, přírodní lakovaný týk, atd. Tyto druhy dřeva jsou velmi živé, a proto může být obtížné najít odpovídající nábytek a pokrytí stěn. Tip: Udržujte stěny teplé a neutrální, např. bělavé odstíny bíle. Vznikne tím atraktivní kontrast s podlahou. Nepřehánějte kontrastní účinky a používejte maximálně jednu či dvě odlišné zvýrazňující barvy.

f) Vliv světla na podlahy?

Barvy v tlumeném osvětlení vyvolávají odlišný pocit než tytéž barvy na jasném slunečním světle nebo v umělém osvětlení. Jinými slovy, zdroj světla je v místnosti důležitým faktorem. Světlé barvy světlo odrážení a tmavé barvy světlo absorbují.

g) Dopad instalace podlahy na Váš interiér

Široká prkna s drážkou ve tvaru V
V řadě Quick-Step Perspective si můžete vybrat mezi drážkami ve tvaru V na dlouhých stranách (UL) nebo na jak na dlouhých, tak na krátkých stranách (UF). Prkna s drážkou ve tvaru V na dlouhých stranách vytvářejí dojem hloubky. Prkna s drážkou ve tvaru V na dlouhých a krátkých stranách působí dojmem venkovského domu. Pokud dáváte přednost geometričtějšímu vzhledu, měli byste si vybrat prkennou podlahu bez drážek ve tvaru V (U).

Široká prkna střídavě s úzkými
Pokud nebudete chtít podlahu tradičního vzhledu, ale něco veselejšího, zkombinujte podlahy Perspective ve dvou šířkách a vytvořte zcela nových vzhled Vašeho interiéru.

Elegance: úzká prkna ve třech délkách
Pokládání úzkých prken vytváří dojem prostoru. Prkna Elegance mají tři délky, které jsou baleny do jedné krabice. Výsledek: 54 různých dřevěných vzorů, což znamená, že opakované obrazce jsou prakticky nemožné.

Kombinace přírodního kamene a Elegance.
Máte velkou místnost, kde chcete opticky oddělit kuchyň, kancelář, obývací pokoj a halu? Kombinace laminátových dlaždic a úzkých prken Elegance představuje zajímavou variantu. Pomocí bezespárového spoje můžete kombinovat dekor dřeva a dlaždic, které se doplňují, ale také vytvářejí ve Vašem interiéru určité variace.

WebDesign grafické studio PEOPLEART
tvorba www stránek a webdesign
reklamní grafika




chromové a nerezové autodoplňky pro tuning, tuningové autodíly chrom a nerez

PARTNERSKÉ WEBY    I    ZPĚTNÉ ODKAZY    I    PARTNERSKÉ ČLÁNKY    I    01 I 02 I 03 I 04 I 05 I 06 I 07